Effectief online solliciteren op vacatures in klantcontact

De arbeidsmarkt is in korte tijd flink veranderd de afgelopen maanden. Waar tot voor kort de ideale kandidaat vaak schaars was en een opzegtermijn had, zijn er nu veel goed gekwalificeerde mensen op de markt. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het soort vacature.

Ervan uit gaande dat je solliciteert op een klantcontact vacature, waarbij je niet de enige bent, zul je dus weer meer moeite moeten doen; er is voor organisaties weer iets te kiezen.

Solliciteren lijkt een beetje op sales; als je in staat bent om je te verplaatsen in degene die overtuigd moet worden om toch vooral met jou in gesprek te gaan, zul je meer succes hebben. Mijn advies is daarom; verplaats je in een recruiter. Waarom zal die juist jou eruit pikken voor deze vacature?

Een voorbeeld
Vorige week zette ik een vacature online bij UNICEF, die identiek was aan een vacature waar ik eind december voor gezocht en geworven heb; dezelfde vacature bij dezelfde organisatie.

Wat direct opviel was het enorme aantal kandidaten wat reageerde op deze vacature; binnen een week waren dat er 70, het liep op boven de 100 reacties. Ongeveer vier keer zoveel begin van het jaar. Verder viel op dat het grootste deel van de kandidaten, nadat ik contact met ze zoek, per direct beschikbaar bleek te zijn. Van de kandidaten die begin van het jaar solliciteerden, hadden de meesten een opzegtermijn. Er reageerden veel mensen met een achtergrond in de horeca en de reisbranche (wat zeker interessante werkervaring is in combinatie met inbound en outbound klantcontact)

Hoe kwam ik van dit grote aantal kandidaten tot een shortlist van mensen die ik ben gaan bellen?

De kandidaten die opvielen en die ik als eerste heb benaderd:

  • Hebben de moeite genomen om een goede motivatie te schrijven
  • Heb een cv waarop ik relevante werkervaring terug vind, die aansloot op de vacature
  • Hadden mij zelf gebeld (niet in het weekend graag) of hebben de moeite genomen om mijn naam boven de motivatie te zetten.

Als ik commerciële mensen zoek, dan zie ik graag een pro actieve houding.

Kandidaten zonder motivatie of met een hele korte motivatie in combinatie met een interessant cv, die heb ik een mail gestuurd met wat vragen. In veel gevallen krijg ik geen antwoord terug of had ik inmiddels al voldoende geschikte kandidaten.

De overige kandidaten zette ik op “reserve” (indien er voldoende aanknopingspunten waren op het cv) of “afwijzen” als er te weinig match was met de vacature.

Wat is een goede motivatie?
Een goede motivatie laat zien dat je de vacature hebt gelezen. Dat lijkt een open deur, maar uit veel reacties blijkt, dat dat niet het geval is. Er is een standaard motivatie meegestuurd. Soms is daar wel over nagedacht, soms is het een regeltje tekst en vaak staat er niet in wat je wilt weten. In je motivatie moet het gaan over je drijfveren en laat je zien wie je bent. Je vertelt waarom je zo enthousiast bent of nieuwsgierig bent over deze vacature en de organisatie. Je vertelt iets over jezelf, waardoor mensen nieuwsgierig worden naar jou. Iets over je achtergrond, iets waar je trots op bent.

Je kunt je persoonlijke omstandigheden noemen, alleen als het alleen maar gaat over het feit dat je geen werk hebt en daarom solliciteert op de vacature, dan kan het lijken of je overal op solliciteert wat voorbij komt. Terwijl organisaties mensen die kritisch nadenken over of ze bij hen willen werken en waarom, veel interessanter vinden.

Wat is een goed cv
Of een cv “goed” is, is natuurlijk vrij subjectief. Wat ik ermee bedoel is, zie ik er alle elementen op staan die nodig zijn voor de functie. Ook dit lijkt vanzelfsprekend, maar gek genoeg blijkt zeer regelmatig zo te zijn dat dat helemaal niet duidelijk is. Ervaring die gevraagd wordt of een achtergrond die relevant is (kan een bijbaan zijn of vrijwilligerswerk) staat niet op het cv, terwijl dat juist had kunnen helpen om je door de eerste selectie te krijgen.

In plaats van het ombouwen van je cv voor iedere vacature waarop je solliciteert, omdat je de elementen die belangrijk zijn voor die specifieke vacature wilt belichten, is er een praktischere aanpak. Lees eerst goed de vacature door en concludeer wat er belangrijk zal zijn voor de selectie. Vervolgens maak je bovenin je cv een kopje “profiel” of “over mij” en daar schrijf je een korte pitch waarin je de belangrijkste elementen laat terug komen. De werkervaring en kwaliteiten die jij hebt, die relevant zijn voor de functie.

Stuur je referenten mee van je laatste werkgevers, dan geeft dat extra vertrouwen. Een aanbeveling van iemand die de recruiter kent? Helemaal fantastisch. En heb je heel veel korte dienstverbanden, dan kan het handig zijn om dat toe te lichten.

online solliciteren sollicitatietips

blogs